Förbjudna tankar.

Jag berättade tidigare om det enorma fikandet här ute på landet. När man kommenterar det sägs det att "men det är för att det är jul nu"... idag hade jag ingen lust att fika men jag har känslan av att jag skulle uppfattas oartig om jag inte kom till fikan, det är ju trots allt födelsedagsfika! Bondens pappa fyller år. Hurra, hurra, hurra, hurraaa!!

Jo, jag beger mig till fikabordet, lyssnar och ler artigt. Så kommer kakfatet, jag som inte ens var sugen på te utan bara hade te i koppen av artighetsskäl!
- Nej tack, säger jag artigt
- Inte det? Svarar vederbörande
- Nej, jag är inte sugen, tack ändå, säger jag artigt och ler.

Trots detta får jag kakfatet några minuter senare, samma procedur upprepas och jag känner att det där leendet känns aningen falskt nu...

Åh, snart är det över, jag vill bara... just det, vi ska till stan sen! Kolla på skorna, ja nu längtar jag! Ikväll är det nyår. Jag och Bonden hade diskussion i början av min vistelse, vi skulle göra något tillsammans, åka till ett berg och sitta där, tillsammans, mysa, varm choklad, härligt sällskap, hålla om varann... Det sket sig kan jag säga, det blir fest istället. Skoj att träffa lite människor, jag har bestämmt mig för att dricka. Problemet är att jag knappt ätit idag, men det är väl smällar man får ta antar jag?

....fikan ja! Snart är den över. Nej, tårta! Jag som inte är förtjust i tårta! Shit, hur gör jag nu? Är det oartigt att tacka nej? Måste jag ta en bit och smaka? Jag ser ju redan på den att jag inte kommer tycka om den. Hur kan jag veta det? Man måste ju smaka för att veta? Men jag tycker ju inte om tårta med choklad och tårtan är brun rakt igenom! Kladdigt brun på utsidan.. Klart jag vet att jag inte kommer tycka om den! Sen är det såna där... physalis på också, de tycker jag ju inte om alls.. Hmm, grädde ska man äta till... Vafan, det är ju inget jag tycker om! På vanliga tårtor tycker jag iaf om bottnen!

Bild från: fotoakuten.se

- Nej tack, svarar jag artigt när det bjuds.
- Inte tårta heller? Frågar vederbörande och tittar på mig, jag anar en viss besvikelse i ögonen...
Det här blir jobbigt.. Hur ska jag göra nu?!
- Nej tack, jag är inte så förtjust i choklad, svarar jag.
Speciellt inte till/i tårta! Herregud, jag kommer fastna med det här leendet, det känns så falskt nu.
- Nehe...

Nu kom den! Besvikelsen! Den strålar igenom hela ansiktet! Borde jag tagit tårta!? Fan.. har jag gjort fel? Om jag hade tagit tårta, hade jag då känt mig oartig som inte åt upp? Detta är väl en kulturell fråga? Hjälp! Hur ska jag göra? Hur gör vi när vi jobbar med barnen? Ska man tvinga dem att smaka eller ska man låta dem ta det i sin egen takt? Jag vill bara sjunka genom jorden. Värst av allt är att jag vet att det är förbjudna tankar.

När vi åker hemmåt från stan frågar jag Bonden vad han tycker, ska man smaka eller inte. Om man vet vad man tycker om och inte tycker om och berättar kort om mitt dilemma.
- Jag vet inte vad jag tycker i den frågan, svarar han.
- Okej, säger jag.
- ... men jag tycker väl att man ska smaka. Jag tycker den tårtan är en av de godaste tårtorna, fortsätter han.

SMACK! Aj, kände du smällen? En rak jävla höger! Jag vet inte vad jag tycker om allt fikande. Det är ju faktiskt sanslöst! Vem fikar så mycket? Jag fikar ofta och gärna inne i stan, men det kan räcka med en kopp te eller en smörgås. Måste man ta något till? Varje gång? Är jag oartig? Jag vill inte vara oartig! Det sägs att fikandet är den unga generationens livsstil men jag håller nog inte med längre. Det värsta är ändå att jag vet att det är förbjudna tankar...

Kommentarer
Postat av: Fru Pusselbit

Jag tycker att du ska göra som du själv vill, när det gäller all fika... ;)

Jag vill önska dig ett underbart och härligt GOTT NYTT ÅR!! =) Kram

2008-12-31 @ 14:47:19
URL: http://pusselbitarna.blogspot.com
Postat av: diana

Håller med fru Pusselbit. Du bestämmer. Gott nytt år!

2008-12-31 @ 17:15:27
URL: http://www.metrobloggen.se/diana
Postat av: Rule

Gott nytt år på dig :)

2008-12-31 @ 20:10:45
URL: http://www.rulle.nu
Postat av: ella

hihih ja ibland fikas det lite mycket=)
hoppas du haft en fin nyårsafton.kramis

2009-01-01 @ 10:22:01
URL: http://ellisgirl.blogg.se/
Postat av: Teija

Det kan ju finnas alla möjliga skäl till att man inte vill ha fikabröd eller annat. Helt ok att tacka nej, det handlar om respekt. Sedan kan ju den som bjuder bli ledsen om det ligger stora ansträngningar för att det skall vara gott förstås.. Också fråga om familjetraditoner tror jag, i vissa familjer trugas det mer än i andra! Hoppas att du har det gott i alla fall, kramis

2009-01-01 @ 13:04:26
URL: http://varannandag.bloggagratis.se
Postat av: kickan

det var ett väldigt fikande.. jo jag har bakat men det var för att vi skulle stå för desseren :)
jo vi hade jätte mysigt kom inte hem förrän 3 inatt och det kan jag inte ens komma ihåg när det hände sist.

aj då det låter ju inte alls så bra ja det är nog bara du som själv kan känna i ditt hjärta om det är värt att vänta eller inte.. hoppas att ditt humör blir bättre.. krama om

2009-01-01 @ 13:13:26
URL: http://juliusson.bloggagratis.se
Postat av: ♥Blondiie♥

Tack för detta året (eller förra då haha) och att du valt att titta in på min blogg, lite då å då!!! Hoppas att 2009 blir ett kanon år för dig och dina nära och kära!
Njut av dagen och låt detta bli första dagen i resten av ditt liv, och gör nått bra av den! Carpe Diem!

2009-01-01 @ 14:44:38
URL: http://blondiies.blogg.se/
Postat av: Truddelutt

Kan väl vara så att "äldre" har svårare att acceptera att det faktiskt kanske räcker med bara en kopp kaffe ibland (även om jag inte dricker kaffe). Ofta har de ju hur många kaksorter som helst oxå.
Tycker du får göra som du vill. Tycker man inte om tårta eller inte är sugen på kaffebröd så varför ska man då äta bara för att vara artig?? Du är vuxen nog att veta ditt eget bästa.

Sen när det kommer till barn och mat så är det lite annat tycker jag. När jag jobbade på förskolan så tycket jag att alla vid mitt bord skulle smaka en liten bit av något de inte trodde de skulle tyckta om. Bara smaka lite, inte behöva äta upp allt de ev tåg åt sig. Många gånger insåg barnen att det faktiskt var gott tog mer. Själv gjorde jag likadant för att visa att jag oxå smakade. Vet ju att jag tex inte tycker om ärtsoppa men ändå tog jag lite för att smaka. Var det så vid mitt bord så var det så. Vilket jag självklart ångrade när det var just ärtsoppa eller vitsparrissoppa rynkar på näsan :)
VAr faktiskt inget problem att få barnen att smaka eftersom de visste att de inte behövde äta upp allt om de inte tyckte det var gott.

2009-01-01 @ 15:23:09
URL: http://truddelutt.bloggagratis.se/
Postat av: kickan

det kan vi absolut göra.. kanske ta en väldigt lång promenad elelr så ..
men inget fikande inte kram

2009-01-01 @ 18:50:48
URL: http://juliusson.bloggagratis.se
Postat av: kickan

jo men jag ska säg atill om jag får några..
jag kommer upp till luleå på måndag .. lule ligger högre än arvidsjaur.. men jag vet inte hur länge vi ska stanna för mamma hämtar mig vid flyget,, annars så ska jag se till att komm ttill lule en annan dag jag har andra kompisar där som oxå ville att jag skulle komma. kram

2009-01-02 @ 11:22:45
URL: http://juliusson.bloggagratis.se
Postat av: Myntdrottning

Hmmm.. Jag tror att dom kanske överdriver lite bara för att det är DU också, dom vill ha lite "finare" nu :) Om ett tag så kommer dom att veta att du inte är nån "fikare" och så slutar det där trugandet, förstår du! Men dom tar INTE illa upp, är det riktigt "bonnfolk" så gör dom inte det!

Fortsätt vara dig själv du bara så blir det där bra! :)

2009-01-05 @ 13:33:36
URL: http://www.metrobloggen.se/bloggerinan

Dela med dig av dina tankar:
Lite tips:
fet - *din text*
understruken - _din text_


Ditt namn:
♥ Kom ihåg mig ♥

Din mail: (frivillig/publiceras ej)

Din blogg: (frivillig/publiceras)

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg: